West Seattle House

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

West Seattle House
For the Office of Tyler Engle Architect
Seattle, 2003 – Complete Transformation

A substantial second phase addition completely transformed this small Tudor house into a contemporary residence. The remodel project originally called for enlarging the kitchen and master bathroom.

The design of the front addition was developed to create two distinct volumes that clearly define existing and new parts, while blending with the original shape of the house.

To provide privacy, the front yard entryway was reworked into a series of spaces. One first enters from the driveway through an enclosed courtyard, which presents a translucent entry foyer that is detached from the house structure. Once inside, the interior is organized as a series of open spaces, which constrict and open horizontally and vertically, showcasing the kitchen and staircase, as well as revealing parts of the second level.

Wall paneling, cabinetry and built-ins are in white oak, countertops in black granite. Columns and railings were crafted in blued steel, the existing fireplace clad in concrete tiles.

Capitol Hill Residence

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

 

Stevens – Capitol Hill Residence
Seattle, 2018 – Interior Remodel

The lower level of this grand 1916 home was partially reconfigured into an open entertainment space with views to the East side. Its features a large media room with a bar and fireplace as bookends. Behind the fireplace is an intimate eating area with an open kitchen. On the opposite side are located the craft room, powder room and game room. The existing guest room, staircases and hallways were refreshed.

All plumbing and electrical systems were upgraded. Existing windows and hardware, doors, plasterwork, millwork and hardwood floors were either restored or replaced in keeping with the historic style of the house. Minor changes were made to the floor plan, mostly opening up a series of traditional rooms and creating a fluid relation between them.

While restoring the interior shell to its original style, a contemporary layer was added to create a casual and relaxing ambiance for entertaining. Against the ash wood and the concrete main material, a variety of metallic finishes were used throughout the space to add touches of shine and texture: black steel, solid brass, metal mesh, pearl paint colors, smoky mirrors, hammered nickel, metal chairs and stools, metallic and glass tiling insets.

All the furniture and built-ins were custom designed. Interior designer Robin Wyman selected sofa, carpet, stools and chairs to complement the space.

Downtown Apartment

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

 

Downtown Apartment
Seattle, 2006 – Interior Remodel

The owners of this downtown high-rise apartment unit wanted to improve two bedrooms and bathrooms.

Corrections to the space were made to simplify the layout. To present a warm and unified design, all rooms were fitted with bamboo wall-units, meeting the storage needs of the clients. Natural light was introduced into previously dark bathrooms through acid etched glass doors. Additional artificial lighting sources were set behind mirrors, under shelving and in wall storage openings.

The centerpiece of the master suite is a lacquered headboard panel, which conceals the different ceiling heights and a structural column. Behind the wall-to-wall cabinetry is a limestone master bath with a large walk-in shower.

The guest/study room has a floating desk and a wall of built-in storage that incorporates a concealed wall bed. The floating cabinetry and the silver/brown tones of the room extend into the guest bathroom.

Laurelhurst Kitchen I

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

 

Laurelhurst Kitchen I
Seattle, 2016 – Interior Remodel

The traditional kitchen was semi-enclosed, surrounded by an L-shaped family/breakfast room. The entire area was opened and turned into a large kitchen/family room with easy access to adjoining living spaces.

The main appliances and food storage are grouped into a framed high wall unit with a pop of color. A prep counter with stainless countertops and a large island complete the layout of the kitchen.

On the other side of the structural beam, a floating desk, shelving and a high wall storage unit serves as a family workstation. In the family room, the existing fireplace was refreshed with the same backsplash tiling set inside a wide walnut frame.

Custom walnut cabinetry, powder blue plastic laminate, Ann Saks blue corn mosaic tiling, stainless and quartz countertops are the primary materials. To complete the look, the existing oak hardwood floors were stained espresso brown.

Quadra Hill House

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

 

Quadra Hill House
Victoria, 2009 – Restoration, Interior Remodel & Addition

From the street, this corner lot house looked plain and boxy, but underneath the clapboard siding was a simple 1920s Craftsman style home with its original features.

The first phase of the project consisted of restoring the badly damaged exterior structure, bringing back to life the enclosed front porch, revealing the original cedar shingle siding, replacing windows, correcting the floor layout and refreshing the interior while respecting some original details. All insulation, plumbing, electrical and heating systems were upgraded.

The second phase included demolishing a 1930s extension, replacing it with a comfortable kitchen addition that would open into the back garden and would gracefully blend with the renovated interior. The new wing includes a large kitchen, powder room, & mudroom and is surrounding by a large cedar deck.

The restored house and the new wing were seamlessly integrated with respect to the original style of the house under a new unified roof, color scheme and landscaping.

Laurelhurst Kitchen II

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

 

Laurelhurst Kitchen II
Seattle, 2017 – Remodel + Extension

The project consisted of extending the existing kitchen into part of the garage and over the back porch. The kitchen was designed to open the space up into the living-dining areas.

The original front brick façade was modified to incorporate one large window and was restored to its original condition. Exterior deck access from the dining room was refreshed with new French doors and an awning.

The cooking area of the kitchen was kept simple and functional, extending into a cozy eating nook set in the new addition. The color palette, material and details were selected to keep within the original mid-century era of the house.